U bent hier: Home › Zelf Roeien? › Instructie

Instructie

KLIK HIER VOOR DE INFORMATIEFOLDER 2017

De Open Dagen vinden jaarlijks plaats in het voorjaar, voor aanvang van het roeiseizoen. Dan kun je kennismaken met het roeien en met de vereniging. Voor meer informatie, zie de informatiefolder van 2017 bovenaan deze pagina.

Past het roeien bij jou en omgekeerd, dan kun je je opgeven voor de instructie-periode. Onze vereniging verzorgt een instructieperiode voor de volgende geïnteresseerden:

Beginners: je leert roeien in boten met meerdere personen. De instructeur neemt ofwel zelf plaats in de boot, als stuurman of roeier, coacht vanaf de wal, of vaart mee met een andere boot. Je leert ‘scullen’, d.w.z. dat je met twee riemen roeit (aan stuurboord en aan bakboord). De instructie duurt tien weken en je leert dan de basis roeivaardigheden. Ben je een goede cursist, dan is het ook mogelijk in een 1-persoonsboot of zelfs in een skiff te leren roeien in de eerste 10 weken. Het lijkt misschien makkelijk, maar roeien doe je niet zomaar. Het is een technische sport, die bewegingscoördinatie, concentratie en samenwerking vereist. Maar, als je het roeien eenmaal beheerst, krijg je er veel voor terug!

Tijdens de instructieperiode wordt twee keer per week les gegeven en ben je 'aspirant lid'. Op de maandagavonden (een vaste avond voor aspirant-leden!),worden ook theorielessen gegeven, bijv. over de omgang met het materiaal, andere boten op het water, vaarregels en veiligheid. Daarnaast maken we video-opnamen om je vaardigheden te verbeteren. Ook vertellen leden over de verschillende aspecten van de vereniging.  Denk aan bestuurswerk en het werk dat door commissies wordt verzet. We verwachten namelijk van onze vaste leden dat ze zich ook actief inzetten voor onze vereniging. Na iedere bijeenkomst wordt nagepraat met een drankje aan de bar. Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze Instructie Commissaris.

Jongeren: ben je tussen de 12 en 18 jaar en wil je kennismaken met het roeien? Wil je samen met leeftijdsgenoten plezier hebben in de boot, meters maken op de Maas - Maasplassen, roeitechnieken leren, aan je conditie werken, sprintjes trekken over het water en wellicht meedoen met wedstrijden? Meld je aan, dan zorgen wij voor een leuke tijd bij Aeneas!

Voormalige (wedstrijd)roeiers die de roeisport weer willen oppakken: per persoon wordt gekeken naar de roei-ervaring, techniek en niveau om binnen onze vereniging en in ons vaargebied te roeien.

Afsluiting instructieperiode

We sluiten de instructieperiode af met een roeitest. Deze test geeft cursisten én vereniging een indruk of je kunt roeien. Wees gerust: de duur van de cursus is zo gekozen dat de kans groot is dat je dit niveau haalt. In grote lijnen wordt beoordeeld of je over een redelijke roeitechniek beschikt. De criteria die daarvoor gelden zijn voor een deel specifiek voor het veilig varen in ons vaargebied. Voor een ander deel sluiten zij aan bij de eisen van de Nederlandse Roeibond. Daarbij moet je bedenken dat we af en toe tochten organiseren naar andere wateren, waar je ook uit de voeten moet kunnen. Daarnaast moet je natuurlijk zonder aarzelen de commando’s van de stuurman uit kunnen voeren en thuis zijn in de mores en vaarregels die op het water gelden.

Aeneas vindt het belangrijk dat cursisten goed leren roeien, om de volgende redenen:

Veiligheid van de roeiers: als we met onze boten het water op gaan, moet je ook in onverwachte, moeilijke situaties (zoals opstekende wind, druk vaarwater en hogere golven) voldoende in huis hebt om zonder blessures terug te komen bij het clubgebouw Dat geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor de anderen in de boot. “Een schip is zo zeewaardig als zijn bemanning”.

Kwetsbaarheid van ons materiaal: we beschikken over een prima vloot. Een boot is kostbaar en daar moeten we allemaal op de juiste manier mee omgaan. Denk bijvoorbeeld aan het uitschuiven van de boten in de loods, het tillen en het te water laten. Maar ook de manier waarop je in de boot gaat zitten en hoe je tijdens het roeien met de boot omgaat, ter voorkoming van schade.

Tijdens de instructieperiode kun je besluiten om lid te worden. Je zoekt dan een plaats in een groep, waarbij je ook hulp krijgt vanuit de vereniging. Er zijn mogelijkheden om in te stromen, of bijvoorbeeld een nieuwe groep te creëren, afhankelijk van de ambities.

Vervolg-instructie

Na de zomervakantie wordt aandacht besteed aan ‘sturen’ via instructies. Sturen is relatief moeilijk. Mensen die geen ervaring hebben met varen, zullen enige oefening nodig hebben om dat examen te halen. Het is belangrijk dat je leert sturen, zodat niet steeds dezelfde mensen aan het roer zitten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bijgewerkt: 26/5/2017

 


Ogenblik a.u.b. ...