logo-aeneas-banner-03

Nieuwsbrief oktober 6-10-2020

Geplaatst op 06-10-2020  -  Categorie: Nieuwsberichten  -  Auteur: Arne van Hofwegen

Van onze voorzitter

Laat die boot glijden!

In oktober 2020 is het twee jaar geleden dat jullie, leden van Roeivereniging Aeneas, mij tot voorzitter hebben benoemd. En in dit stuk wil ik terugblikken op deze periode van 24 maanden.

Om te beginnen heb ik persoonlijk veel geleerd. Niet alleen op het gebied van roeien. Maar misschien nog veel meer op het gebied van mensen en relaties. Bij mijn aantreden trof ik de vereniging aan in een, ja noem het maar gerust, staat van verlamming. Waarbij partijen enigszins hard tegenover elkaar stonden, niet meer met elkaar wilden praten, laat staan samenwerken. Met nog slechts één overgebleven bestuurslid die de zaken met veel moeite overeind wist te houden, waarvoor hulde. 

Samen hebben we moeite gedaan om het bestuur weer vorm te geven en vervolgens diverse projecten nieuw leven in te blazen. 

Vaak met succes, niet altijd, maar toch vaker wél dan niet. Dat is niet persé mijn verdienste, dat zou wel erg hautain zijn. Het zijn met name de vrijwillige actieve leden die de schouders eronder zetten om deze successen te boeken. Denk aan:

 • De Kikarow clubactie 2019, met een ik mag wel zeggen exceptionele opbrengst
 • De oprichting van de Veiligheidscommissie
 • De doorstart van een hernieuwde examencommissie
 • Een instructiecommissie die geweldig functioneert en zich graag uitbreidt
 • Nog steeds lopende, maar de hernieuwde doorstart het project dak vervanging,
 • Aanstelling van een Commissaris Roeien en nieuwe Commissaris Materiaalcommissie
 • Omschakeling naar eCaptain en verdere digitalisering
 • Professionalisering van facilitair onderhoud als het gaat om het proces

 Ik zal nog wel het een en ander zijn vergeten, maar we kunnen er toch echt trots op zijn!

 Inmiddels hebben we een heel fijn en prettig samenwerkend bestuur. Dat dagelijks contact heeft, nauw samenwerkt en in het belang van Aeneas denkt. De liefde voor het roeien stroomt ons allen door de aderen. We zoeken echter nog een penningmeester en dan zijn we compleet. Daarvoor hoef je geen financieel expert te zijn, echt niet. De taken gaan verder en zijn meer divers dan puur balansen opmaken en contributies innen.

Deze successen staan ergens ook in schril contrast met de algemene aversie die is ontstaan onder de leden tegen het oppakken van bestuursfuncties of andere belangrijke taken binnen onze vereniging. Ondanks onze gezamenlijke liefde voor het roeien, ondanks onze rijke geschiedenis van ruim 40 jaar, ondanks onze ontzettend sterke en hechte banden tussen de vrijwilligers en binnen de verschillende roeiteams zijn leden bang om ‘hun nek uit te steken’ voor geheel Aeneas. En dat gaat mij aan het hart.

Ik begrijp dat ergens ook wel. Zelf heb ik ook meerdere malen gedacht; ‘ik geef de pijp aan Maarten’. Maar de werkelijkheid is dat die Maarten er niet is! Neem van mij aan dat de excessen die hebben plaatsgevonden, waar mensen gillend, scheldend en tierend tegenover elkaar stonden niet meer zullen plaatsvinden zolang ik voorzitter ben van deze club. Ik sta voor gezamenlijke energie, samen optrekken, samen dingen voor elkaar krijgen, samen door deze Corona crisis en een sterk, stabiel en positief Aeneas voor de komende 40 jaar!

Dus kom helpen. Meld je vandaag bij mij of bel me. Het ironische is de vergelijking van onze cultuur met de situatie in de boot: “Ogen in de boot”, “volg de slag”, “luister naar de stuur”, “zoek elkaar samen weer op en laat die boot (cq. club) glijden!”

Arie-Jan van Berkum
Voorzitter Roeivereniging Aeneas

Rabo Club Support

Door Piet Hein de Boer “elke stem is geld waard”

Net als vorig jaar doen we weer mee met deze actie van de Rabobank. In 2019 leverde dat onze vereniging bijna €500 op. Heb je een Rabobankrekening bij Rabobank Roermond - Echt, ga dan tussen 5 en 25 oktober 2020 naar deze link log in en stem op Aeneas! Je mag 5 stemmen geven, waarvan 2 op dezelfde vereniging.  

Ken je familie, vrienden of kennissen met een Rabo-rekening? Vraag ze dan om ook op Aeneas te stemmen. Je kunt ook nog op één of twee andere clubs stemmen. Vergeet het niet! Aeneas kan het goed gebruiken!

Nieuwe tafel!

Zoals je wellicht gezien hebt, staat er op het terras van het clubhuis een spiksplinternieuw gerecyclede tafel met banken. Harald (oud lid van Aeneas en vriend van huidig lid Christine Jansen) heeft zijn tijd in de lockdown uitermate

nuttig besteed! Hij heeft van planken, die ooit van een houten huisje waren dat op de kade bij de sluis stond, deze meubelen geconstrueerd! We zijn hem daarvoor natuurlijk heel erg dankbaar en wie weet wat een tweede lockdown ons oplevert 

Afscheid Jos Spätgens

Tot onze spijt heeft Jos Spätgens laten weten niet langer beschikbaar te zijn als voorzitter van de VAC. Dat is jammer want Jos heeft enkele jaren uitstekend leiding gegeven aan de club hartwerkende vacleden die voor een belangrijk sociaal aspect van onze vereniging garant staan. We zullen Jos missen en danken hem voor zijn grote inzet. Chapeau'.

Mensen nodig!!

Zoals Arie-Jan schrijft, is de club hard op zoek naar leden die een taak op zich willen nemen. Wie wordt:

 • Penningmeester voor ons bestuur
 • Voorzitter vereniging activiteiten commissie.
 • Medewerker in de communicatie commissie
 • Sponsorwerver: Het bestuur denkt dat we met het vinden van sponsoren interessante financiële resultaten kunnen behalen. We roepen leden op om eens na te denken of er in hun (werk)omgeving interessante sponsoren gevonden kunnen worden. Denk aan kleine advertenties in de nieuwsbrief, borden buiten aan het hek en wie weet is het zelfs mogelijk om een bedrijfsnaam op een van de C-boten te zetten.

Wil je meer info of snel aan de slag? Meld je bij siraterces.[antispam].@rvaeneas.nl

Extra open dag 5 september!

Door Isabella Groot (instructie commissaris)

Gedurende de Coronatijd kregen we 18 mailtjes binnen van mensen die graag informatie wilden over onze vereniging en wel eens wilden komen ‘proef’ roeien. Deze mensen zijn 18 en 20 juli komen kijken, ze kregen informatie, een rondleiding en hebben een rondje geroeid. Uiteindelijk zijn 7 mensen aspirant-lid geworden plus twee jeugdleden. Op 27 juli zijn zij begonnen met de basiscursus.

Verduidelijking vaardigheidsproef

Omdat er wellicht nog wat onduidelijkheid bestaat over de ‘gedoogsituatie’ met betrekking tot het roeien met niveau D, willen we dat nogmaals toelichten.

Er zijn/waren dit jaar 3 mogelijkheden om de vaardigheidsproef te roeien. De 1e was op 15 augustus, de 2e op 26 september en de laatste is 10 oktober. Er vanuit gaande dat die alle drie door kunnen gaan, is het de bedoeling dat daarna de gedoogsituatie, die mensen die niveau D niet hebben (maar wel niveau C)  "toestaat" in niveau D boten te roeien, vervalt. Mocht om één of andere reden de vaardigheidsproef van 10 oktober niet doorgaan, dan is er nog een uitwijkmogelijkheid naar 31 oktober.
Vanaf augustus bleven er mailtjes binnenkomen van geïnteresseerden.
Daarop hebben we besloten op zaterdag 5 september een extra informatiedag te organiseren. Op deze prachtige nazomerdag kwamen er nog eens 8 mensen op onze prachtige locatie zich laten informeren over roeien bij Aeneas en was het geen straf om een uurtje in een boot op de Doncker Nack te vertoeven.
Aangezien een van de geïnteresseerden jarig was hebben we midden op de plas (erg voorzichtig) ‘Lang zal hij leven’ gezongen. Onder begeleiding van onze instructeurs Lilian, Marcus en Dominique en in aanwezigheid van onze voorzitter Arie- Jan was het een geslaagde dag.
De deelnemers waren na afloop erg enthousiast en we hopen dat ze zich aanmelden voor de nieuwe instructiecursus in april 2021.
Dit was wel de laatste informatiedag van dit jaar. Alle mensen die zich nu nog melden zullen moeten wachten tot de open dagen in maart-april. Maar gezien de belangstelling hopen we op een grote instroom van nieuwe cursisten.

Boot meenemen in E-captain

Door Dominique Clerx (WebCie)

Het gebeurt regelmatig dat mensen gaan roeien zonder de boot digitaal mee te nemen. Wees je ervan bewust dat dit verplicht is voor elke roeier. Het is belangrijk voor schade- en gebruiksregistratie!

Ik begrijp dat het nieuwe systeem nog wat wennen is en dat dit voor problemen kan zorgen. Welnu, ik ga jullie helpen! Is het je inmiddels wel gelukt dan hoef je dit stukje niet verder te lezen.

 1. Ik weet mijn wachtwoord niet meer.
  Vraag een nieuw wachtwoord aan via https://www.rvaeneas.nl/login2
  en klik op  wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten.
 2. Ik kan mijn wachtwoord niet onthouden.
  Vraag dan een druppel aan via het aanvraagformulier
 3. Ik weet niet hoe ik een boot kan meenemen (bevestigen).
  Dit is alleen mogelijk in het clubhuis!
  Lees de handleiding  ‘Introductie boten reserveren’ in e-captain aandachtig door. Deze hangt ook op in het clubhuis bij de PC. Bevestig altijd het tijdslot en je boot.
 4. Ik kan via mijn smartphone de boot niet meenemen (bevestigen).
  Je moet je eerst aanmelden op het netwerk van Aeneas
 5. Mijn druppel doet het niet
  Je kunt alleen inloggen met je druppel als het login-scherm op je beeldscherm verschijnt. Check of je druppel goed op de reader ligt. Kijk of het groene lampje op de reader brand en laat de druppel op de reader liggen als je op de PC bezig bent.
  Als je de druppel van de reader afhaalt ben je automatisch weer uitgelogd.
 6. De PC in het clubhuis doet het niet.
  De PC staat in slaapmodus. Beweeg dan met de muis en hij wordt vanzelf wakker.
 7. De PC staat uit.
  Kijk of het lampje bij de aan/uit knop op de PC Groen of Blauw brand. Is dit niet het geval druk dat de aan/uit knop in. Daarna zal deze opstarten. (De PC bevindt zich achter op de voet van het beeldscherm)
 8. Het beeldscherm werkt niet.
  Het beeldscherm staat uit. Druk op het icoontje image.png op het beeldscherm en hij zal aan gaan.
 9. Ik ga toch niet roeien.
  Annuleer dan direct je tijdslot en de boot reservering, via "mijn reserveringen" 

Opmerking:
Indien jij je boot niet digitaal meeneemt, vervalt na 15 min de reservering. Het zou voor de volgende roeier vervelend zijn als deze dezelfde boot reserveert en hem niet in de loods terugvindt.

Mocht je er nog niet uitkomen, vraag dan je roeimaatje om je te helpen. Of vraag het mij via eicbew.[antispam].@rvaeneas.nl

Last but not Least!

In de nieuwsbrief van juli riep Mathieu Geelen op om milieuvriendelijke vlaggetjes te maken voor op de vlotten. Marina Minten heeft aan deze oproep gehoor gegeven. Er hangen nu prachtige stoffen vlaggetjes die ons weer veel ganzenpoep zullen besparen! Heel veel dank Marina!