Het doel van dit document is om leden te informeren over de risico’s samenhangend met het roeien. Tevens is dit een handleiding hoe om te gaan met deze risico’s. Dit alles om de veiligheid te bevorderen.
Risico’s zijn vaak contextueel bepaald. Het is niet mogelijk alle veiligheidsrisico’s te beschrijven, om daarna regels op te stellen of maatregelen te treffen, om deze te voorkomen. Op het water blijft ‘goed zeemanschap’ altijd nog de belangrijkste pijler. Zie hiervoor de adviezen van Rijkswaterstaat[1].
Ondanks regels en adviezen blijven leden altijd zelf verantwoordelijk voor het besluit of zij veilig kunnen uitvaren. Verenigingsleden nemen op eigen gezag en risico deel aan het bevaren van het vaarwater tijdens het roeien en ondernemen als zodanig een zelfstandige vaarreis.
Het verenigingsbestuur is verantwoordelijk voor het effectueren en onderhouden van het veiligheidsdocument en het communiceren hiervan naar de leden.
Als leden zich niet aan de regels houden of ander ongewenst gedrag vertonen, moeten zij hierop door andere leden kunnen worden aangesproken.
In dit document maken we een onderscheid in veiligheid op het water, veiligheid op het land en sociale veiligheid.
Aan het in- en uitbrengen van boten zijn veiligheidsaspecten verbonden. Deze worden beschreven in het instructieboekje en in het ‘Boot- en loodsreglement’ en zijn daarom hier niet genoemd.
Veiligheid is iets van ons allemaal. Wij nodigen u dan ook graag uit mee te denken over de (sociale) veiligheid. Mocht u aanvullingen of opmerkingen hebben, dan ontvangen wij die graag per mail op diehgiliev @rvaeneas.nl.
Algemene vaarregels voor de roeier.
Een roeier moet kunnen zwemmen.
In een meermansboot is duidelijk wie de stuurman is, de stuurman heeft de leiding, de stuurman neemt beslissingen en geeft commando’s.
De algemene vaarregels zijn vastgelegd in het Binnenvaartpolitiereglement[2]. Deze zijn te allen tijde geldig.
Speciale vaarregels voor de roeier/stuurman bij RV AENEAS
Naast de algemene vaarregels kent RV Aeneas een aantal eigen vaarregels.
Roeitijden
Er mag niet geroeid worden vóór zonsopkomst en nà zonsondergang: dus alleen met daglicht.
In het zomerseizoen kan het erg druk zijn op het water (speedboten, zeilboten, grote jachten), hou hier rekening mee. Neem hoosblikken mee.
Bij erge drukte op het water adviseren we niet verder te gaan dan de Maasbrug en roei dan in de Mijnheerkenshaven.
Er mag nooit geroeid worden bij de volgende omstandigheden
![]() |
![]() |
Aandachtspunten:
Speciale vaarregels voor roeien tijdens de winterperiode
De winterperiode start met ingang van de Nederlandse wintertijd en eindigt met ingang van de zomertijd, mits de watertemperatuur[10] dan boven de 10° C ligt.
De toegevoegde vaarregels tijdens de winterperiode zijn als volgt:
Onderkoeling
Vooral bij veel wind, wanneer je nat wordt of te water raakt zal afkoeling sneller optreden.
Wat te doen indien te water geraakt?
Onderkoeld persoon helpen.
Hoofdstuk 2: Veiligheidsitems op het land
EHBO
Er staat achter de bar een verbanddoos en deze wordt jaarlijks gecontroleerd.
Brand en gaslekkage
In het verenigingsgebouw kunnen zich situaties voordoen die het noodzakelijk maken dat leden en bezoekers het gebouw zo snel mogelijk dienen te verlaten.
BRAND: Handel bij het ontdekken van een brand als volgt:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
GASLEKKAGE: Handel bij het ontdekken van een gaslekkage als volgt:
ONTRUIMINGSPLATTEGROND: Op verschillende plaatsen in het gebouw hangen ontruimingsplattegronden, op de volgende pagina is een voorbeeld te zien.
Voorbeeld ontruimingsplattegrond.
Hoofdstuk 3: Sociale veiligheid
Veiligheid en respectvolle omgangsvormen
Roeivereniging Aeneas rekent de zorg voor de veiligheid en het welzijn van leden, coaches en anderen verbonden aan de vereniging tot haar taken.
Belangrijke aspecten van welzijn zijn: respectvolle omgangsvormen, respectievelijk het voorkomen van ongewenste omgangsvormen. Dat vraagt primair om een gezamenlijke inspanning van alle leden samen waarbij ieder binnen de vereniging zijn eigen verantwoordelijkheid dient te nemen. Het bestuur is verantwoordelijk voor een veilige sportomgeving. Daarbij past een regeling voor het aanstellen van een vertrouwenspersoon (VP).
Ongewenste omgangsvormen
Onder ongewenste omgangsvormen verstaan wij seksuele intimidatie, belediging, bedreiging, agressie en geweld, stalking, pesten en discriminatie.
De vereniging is gehouden dergelijke gedragingen tegen te gaan en te voorkomen.
Gebruik van alcoholhoudende drank
Voor roeiers die alcohol nuttigen gelden dezelfde regels als in het verkeer.
Gebruik van alcohol in het clublokaal: zorg dat je veilig en verantwoord naar huis kunt.
Beleid van het bestuur
Het bestuur richt zich op de bevordering van een sfeer binnen de vereniging waarin ongewenste omgangsvormen niet voorkomen. Gebeurtenissen die daarop betrekking hebben zullen snel, grondig en met inachtneming van de privacy van betrokkenen worden onderzocht. Daartoe heeft het bestuur vertrouwenspersonen aangesteld.
Vertrouwenspersonen
De Vertrouwenspersoon (VP) voor ongewenste omgangsvormen kan door elk lid dat hiermee te maken krijgt direct of indirect worden ingeschakeld. Na de benoeming door het bestuur wordt zijn/haar naam bekend gemaakt op het mededelingenbord en de website[11] van vereniging ‘Aeneas’.
De VP draagt zorg voor de opvang van leden die te maken hebben met ongewenste omgangsvormen. De VP houdt alleen rekening met de belangen van het betreffende lid en is in principe gehouden aan geheimhouding. De VP doet niets zonder dat het lid dit wil en gaat in vertrouwen met de informatie om, tenzij sprake is van een strafbaar feit.
De taken van de VP zijn:
Als vertrouwenspersonen voor de vereniging treden op Jeannette van den Born en Michiel Cornel. Hun contactgegevens worden binnen de vereniging bekend gemaakt via het mededelingenbord, de ‘Kielzog’ en de website. De voorzitter van de vereniging treedt op als hun directe contactpersoon binnen het bestuur.
Positie van klager en aangeklaagde, sancties en beroepsmogelijkheid
Vanaf het moment dat een klager/klaagster een interne klacht bij het bestuur indient wegens ongewenst gedrag is de aangeklaagde bij hen bekend. De aangeklaagde moet ongeacht de aard en ernst van de klacht kunnen rekenen op een zorgvuldige en respectvolle benadering door de vereniging. Roeivereniging ‘Aeneas’ hanteert als uitgangspunt dat de klacht snel, grondig en zorgvuldig wordt onderzocht, waarbij hoor en wederhoor worden toegepast. Bij schuldig bevinding besluit het bestuur over passende corrigerende disciplinaire maatregelen, in het zwaarste geval royement.
Verantwoording naar bestuur en Algemene ledenvergadering
Ten minste eenmaal per jaar overleggen het bestuur van de vereniging en vertrouwenspersonen met elkaar over hun algemene ervaringen met de ongewenste omgangsvormen binnen de vereniging en over eventueel te nemen preventieve maatregelen. Het bestuur informeert de Algemene Ledenvergadering jaarlijks over de stand van zaken, en stelt eventueel te wijzigen beleid voor. De Algemene Ledenvergadering beslist hierover.
De tekst sociale veiligheid is ontleend aan KNRB 2011, code ongewenste omgangsvormen.
[1] LINK: https://www.varendoejesamen.nl/storage/app/media/downloads/roeiers-veilig-het-water-op.pdf
[2] LINK: https://wetten.overheid.nl/BWBR0003628/2017-01-01
[3] LINK: https://www.rvaeneas.nl/safetyapp
[4] LINK: http://www.clerx.info/Aeneas/Page06.html
[5] LINK: http://www.clerx.info/Aeneas/Page05.html
[6] LINK: https://www.clerx.info/Aeneas/Page02.html
[7] LINK: https://www.clerx.info/Aeneas/Page01.html
[8] LINK: http://www.clerx.info/Aeneas/Page04.html
[9] LINK: https://www.rvaeneas.nl/login2
[10] LINK: http://www.clerx.info/Aeneas/Page03.html
[11] LINK: http://www.rvaeneas.nl/