logo-aeneas-banner-03

Aeneas genomineerd voor “Club van het Jaar”. Vanaf 19 april (tot 24 mei) stemmen op Roeivereniging Aeneas.

Geplaatst op 08-04-2021  -  Categorie: Nieuwsberichten  -  Auteur: Piet Hein

club-van-het-jaar

Afgelopen jaren hebben we vaker meegedaan met verkiezingen voor de “club van het jaar” . Toen ging het om een geldbedrag van de RABO Bank. Dit jaar gaat het om een verkiezing, georganiseerd door een combinatie van RABO Bank, NOC/NSF, Kunstbende en LKCA. We zijn hiervoor als club al genomineerd. Het gaat weer om het aantal stemmen voor een vereniging. De vereniging die de meeste stemmen in een gemeente krijgt gaat dan door naar de volgende ronde, de provinciewinnaar. Maar het gaat ook om de wijze waarop de vereniging door de corona-crisis is gekomen, om de “veerkracht” van de club. Daarvoor zijn een aantal  “wildcards”. Die staan los van het aantal stemmen voor een vereniging. Ik heb daar een motivatie voor geschreven, en een jury gaat dit beoordelen.

Uiteindelijk kiest de vakjury de landelijke winnaar in de categorie sport en cultuur.


Wat kunnen de leden van Aeneas en hun familieleden, vrienden, kennissen nu hieraan doen?  Vanaf 19 april  (tot 24 mei) stemmen op Roeivereniging Aeneas. Iedereen kan vanaf 19 april tot 24 mei 2021 stemmen via een link (je hoeft dus geen lid te zijn van een bank). https://www.clubvanhetjaar.nl/roervereniging-aeneas. Je kunt ook gewoon inloggen op www.clubvanhetjaar.nl  en dan gewoon Aeneas nomineren.

Een kleine moeite toch? Ik zou zeggen: Doen!


Piet Hein de Boer

 

 

Aanbevelingsbrief "Club van het Jaar”

Overleven in tijden van Corona                                                                          

De Roermondse Roeivereniging Aeneas telde maart 2020 bijna 200 roeiers. Op mooie dagen was het op de vlotten ’s morgens vaak een drukte van belang. Soms was het filevorming, zoveel roeiers wilden er op uit om te genieten van hun sport op de Maas en de mooie plassen Maar opeens was het gedaan. Corona sloeg toe. Enkelen ging nog weg met een éénpersoonsbootje (skiff). En de rest? De meeste roeiers roeien in meermansboten, en dat mocht niet meer. Sommige roeigroepen gingen wandelen. Koffie meenemen. Er was altijd wel een gids  die de mooie plekjes wist in de prachtige natuur rond Roermond. Soms was er vlaai in de tuin van een jarige. Die werd dan zachtjes (corona!) toegezongen. Er was ook een groep die sportief ging bewegen  in het Stadspark Hattem. Een beetje hardlopen, oefeningen doen, touwtje springen. In het kader van de opschoondag gingen clubjes afval verzamelen aan de oever van het Donkere Nack. En toen dat allemaal niet meer mocht, werd er rondgemaild, ge-appt of geblogd. Een roeigedicht, een recept, een verhaal. Men stuurde  foto’s van de ontluikende lente in de natuur. Een roeister kreeg corona, werd ernstig ziek en werd bedolven onder opbeurende kaartjes. Gelukkig herstelde ze weer. Er werden boektitels uitgewisseld, want er werd meer gelezen dan anders. Iemand kwam op het idee om één dag in de week langs de huizen van roeimaatjes te fietsen om te zwaaien. Met een babbel en koffie op afstand. Gelukkig kon er in de zomer weer geroeid worden. Maar geen leuke toertochten, geen wedstrijden. Geen uitgebreid koffiedrinken na het roeien. Het clubhuis bleef potdicht Alleen de WC mocht gebruikt worden! En tegen de winter viel alles weer stil. Geen kerstborrel, geen feestelijke eindejaarsbrunch, geen nieuwjaarsreceptie. We bleven wandelen, met zijn vieren, op afstand. Het bestuur schreef een enkele ledenvergadering uit, via Zoom. De voorzitter maakte een filmpje met een mooie nieuwjaarstoespraak, om de leden een hart onder de (roei) riem te steken. Toen het weer warmer werd in het voorjaar voeren weer aardig wat skiffjes weer de Maas op. Maar de meesten, en dan vooral de ouderen (dat is ongeveer een derde van de vereniging), hebben een jaar lang niet meer in een boot gezeten, en dat is natuurlijk heel verdrietig. Toch hebben al die andere activiteiten wel voor één ding gezorgd: voor de meesten bleef er de band met elkaar, met de vereniging. En er was nog iets.

Waarom zou je die coronatijd niet besteden om zaken aan te pakken, die anders maar zouden blijven liggen? Eén van de (3) vlotten was zwaar onderkomen. Dat  vlot wordt nu door een aantal roeiers vakkundig hersteld. De roeiriemen, dat zijn er in totaal meer dan honderdvijftig, waren nodig aan een verfbeurt toe. Sinds maart 2021 is een schildergroep ze aan het schilderen. In de Roermondse kleuren blauw en wit. De rode Franse lelie moet er nog op! We bleken ook een echte archivaris in de vereniging te hebben. Onder zijn leiding werd het hele “archief” van de vereniging (dozen papier, fotoboeken, tijdschriften, requisieten enz.) grondig geschoond en keurig geordend door een archiefgroep. Online begon een aantal roeiers aan een  cursus om straks weer nieuwe roeiers te instrueren. En in april/ mei 2021 is de grootste klus aan de beurt: het dak. Een professioneel bedrijf gaat het dak van de locatie compleet vernieuwen. Dat moest toch eens gebeuren i.v.m. asbest. Dan maar nu aanpakken. Daarvoor zijn ook veel handige handjes nodig van de roeiers. Als je alleen al denkt dat er zo’n 80 boten tijdelijk verplaatst moeten worden naar een locatie, een kilometer verderop.

Al die activiteiten zijn niet alleen nuttig, maar ze zijn ook bindend. Misschien verklaart dat ook een beetje, dat maar weinig roeiers van Aeneas hun lidmaatschap hebben opgezegd. Hat waren er een stuk of vijftien. Maar verreweg de meesten zijn de club trouw gebleven. En nu maar hopen dat er straks in de zomer van 2021 weer gewoon…..geroeid kan worden!