logo-aeneas-banner-03

Bestuursmededeling ALV 20 nov 2020

Geplaatst op 30-10-2020  -  Categorie: Nieuwsberichten  -  Auteur: Bestuur

Van het bestuur

Vanwege het heugelijke feit dat we jullie aan onze nieuwe penningmeester mogen voorstellen, heeft het bestuur alsnog besloten een beknopte (digitale) ALV te houden en wel op vrijdag 20 november om 20.00 uur via ZOOM. Deze ALV zal daarnaast slechts een klein aantal andere agendapunten bevatten. Aanmelden moet voor 13 november via dit Aanmeldformulier 

Voor de continuïteit en de financiële gezondheid van onze vereniging is het belangrijk dat we de bestuursfunctie penningmeester snel kunnen vervullen. Paul Rutten stelt zich beschikbaar als penningmeester en zal zich binnenkort uitgebreid aan de leden voorstellen in de nieuwsbrief. Het bestuur is ervan overtuigd dat Paul een positieve bijdrage gaat leveren aan onze vereniging.

Een ander agendapunt zal gaan over het nieuwe ontwerp van onze riemen. Vanuit de KNRB is er gevraagd een voorstel in te dienen omdat onze huidige riemen niet zouden voldoen aan de reglementen. Roeicommissaris Martin Dijk zal verdere uitleg verschaffen bij de definitieve ALV uitnodiging inclusief een ontwerpvoorstel.

 

Dit najaar zal er geen financiële update zijn gezien de overdracht van penningmeesters en de Coronasituatie. Ook de goedkeuring van de notulen van de vorige ALV en verdere vaste agendapunten zullen we doorschuiven naar de jaarvergadering in het voorjaar 2021. Eventuele vragen kunnen op voorhand gesteld worden via siraterces.[antispam].@rvaeneas.nl. Indien dit IT vragen betreft dan graag je vragen stellen aan eicbew.[antispam].@rvaeneas.nl

Graag tot ziens op de digitale ALV. Blijf gezond.

Het bestuur.

Speciale vaarregels voor het roeien in de winter

De winterperiode start met ingang van de Nederlandse wintertijd en eindigt met ingang van de zomertijd, mits de watertemperatuur  dan boven de 10° C ligt. Roeien in de winter kent meer risico’s dus het is goed als onze leden op de hoogte zijn van de extra volgende regels:

 

 • Er mag niet op de grote plassen worden geroeid vanwege golven, de onberekenbare stroming en de afstand tot de kant. Met grote plassen wordt bedoeld de Noord-, Zuid- en Oolderplas. Dus in de winterperiode wordt alleen geroeid op de Maas, de Douvesbeemd, de Donker Nack, Isabellagriend en in de Willem Alexanderhaven.
 • Roeiers die alléén op het water zijn, mogen niet voorbij het restaurant van Oolderhuuske. ('alleen' betekent dat je buiten zicht – en gehoorsafstand van een andere roeier bent, dat wil zeggen meer dan 100 mt uit elkaar).
  Dat betekent dus dat twee ploegen die binnen 100 meter van elkaar blijven wel verder mogen roeien dan Oolderhuuske.

 • Om met een skiff de Maas op te gaan is niveau C (gevorderd) vereist.

 • Stuurlieden dragen verplicht een reddingsvest en warme kleding. Het is beter een paar lagen dunne kleding te dragen, bijvoorbeeld een T-shirt en een trui, dan één dik kledingstuk. Roeiers wordt aangeraden thermokleding met een dun waterproof jack te dragen. Geen wol of katoen daar dit erg zwaar wordt in het water na omslaan. Roeiers mogen een reddingsvest dragen, dit is niet verplicht.

 • De Stuur neemt een veiligheidspakket
  Het veiligheidspakket bestaat uit: reddingsvest, werptouw en een géél hesje.

 

Klik hier voor nog meer informatie!

De safety-app

Gedurende de wintermaanden zal de safety-app weer veelvuldig geraad-pleegd worden. De safety-app staat rechtsboven op de site en hierop kun je onder andere zien hoe hard het waait, hoe hard de Maas stroomt en hoe koud het water is. Die gegevens zijn van belang om te kunnen bepalen of er geroeid mag worden.

Het resultaat van die gegevens wordt weergegeven in het stoplicht zoals hierboven zichtbaar is. Staat het stoplicht op rood dan mag je niet roeien. Uitzondering hierop is als het stoplicht op rood staat vanwege sterke stroming (>700m3/sec), dan mag je nog wel roeien op de Douvesbeemd en de Donker Nack.

Staat het stoplicht op groen dan gelden nog altijd de veiligheidsregels.

Een geel stoplicht betekent dat er een waarschuwing actief is:  Zoals meetwaarden van RWS of het weer niet actueel of grote water afvoer >500m3/sec, water koud, mist gesignaleerd.

Er mag nooit geroeid worden als:

 • de Aeneas-Safety-App op rood staat
 • het zo mistig is dat Hoeve de Donck, de boerderij die aan de overkant van het Douvesbeemd ligt, niet zichtbaar is.
 • de temperatuur onder NUL graden Celcius is op de thermometer buiten bij de loods én/of bij ijsvorming (materiaalveiligheid).
 • er sprake is van harde wind (windkracht 5 of meer).
 • er sprake is van hoog water (> 1750 centimeter) of als het vlot niet meer op een normale manier bereikbaar is.
 • er sprake is van zeer sterke stroming op de Maas, zijnde een waterafvoer van 700 m3/s of meer bij Venlo. Er mag dan wel nog geroeid worden op de Douvesbeemd en de Donker Nack. Minder ervaren roeiers en stuurlieden, dienen al bij 500 m3/s of meer niet meer op de Maas te roeien.
 • Bij onweer of de dreiging van onweer.

  Naleving van de regels is belangrijk! Ook als het stoplicht groen is, blijft het heel belangrijk je gezond verstand te gebruiken om te bepalen of en waar je mag roeien.

  Klik hier voor nog meer informatie! 

  Wat te doen als je te water raakt

  Vooral bij veel wind, wanneer je nat wordt of te water raakt, zal afkoeling sneller optreden.

  Ga niet zwemmen, tenzij de kant zeer dichtbij is (minder dan 100 meter) en probeer zo ver mogelijk uit het water te komen, kruip op iets drijvends, blijf stil liggen en maak je zo klein mogelijk (foetus-houding). Het contactoppervlak met het water is dan kleiner. Water stroomt langs een kleiner deel van de huid. Hierdoor kan zich tijdelijk een dun isolatielaagje van verwarmd water vormen tussen de kleding en de huid en liggen kwetsbare plekken als oksels en liezen meer beschut zodat onderkoeling langzamer gaat.

  Roep om hulp, maar raak niet in paniek en denk positief: de wil om te overleven redt levens.