logo-aeneas-banner-03

Een nieuwe regel toegevoegd aan de Winterregels!

Geplaatst op 28-10-2022  -  Categorie: Safety

Speciale vaarregels voor roeien tijdens de winterperiode.

De winterperiode start met ingang van de Nederlandse wintertijd en eindigt met ingang van de zomertijd, mits de watertemperatuur dan boven de 10° C ligt.

De toegevoegde vaarregels tijdens de winterperiode zijn als volgt:

  • Er mag niet op de grote plassen worden geroeid vanwege golven, de onberekenbare stroming en de afstand tot de oever. Met de grote plassen wordt bedoeld de Noord-, Zuid- en Oolderplas. Dus in de winterperiode wordt alleen geroeid op de Maas, de Doevesbeemd, de Donkernack, Isabellagriend, Hambeek en in de Willem Alexanderhaven.

  • Roeiers die alléén op het water zijn [skiffeurs], mogen niet voorbij het restaurant van Oolderhuuske. ('alleen' betekent dat je buiten zicht – en gehoorsafstand met een andere roeier bent, dat wil zeggen meer dan 100 m uit elkaar).
    Dat betekent dus dat twee skiffeurs die binnen 100 meter van elkaar blijven wel verder mogen roeien dan Oolderhuuske. 

  • Om met een skiff de Maas op te gaan is niveau C (gevorderd) vereist.

  • Stuurlieden dragen verplicht een reddingsvest en warme kleding. Het is beter een paar lagen dunne kleding te dragen, bijvoorbeeld een T-shirt en een trui, dan één dik kledingstuk. Roeiers wordt aangeraden thermokleding met een dun waterproof jack te dragen. Geen wol of katoen daar dit erg zwaar wordt in het water na omslaan. Roeiers mogen een reddingsvest dragen, dit is niet verplicht.

  • NIEUW per 1 november 2022:

    Skiff-roeiers, slag- en boegroeiers én stuurlieden dragen tijdens het varen voor eenieder die zich op het water bevindt en in alle omstandigheden goed zichtbare kleding. Wanneer de eigen kleding van de roeier of stuur niet voldoet aan het voorgaande, draagt het betreffende lid een HighVisability veiligheidshesje over de kleding, dat ter beschikking wordt gesteld door de roeivereniging.