logo-aeneas-banner-03

Instructie week 2-2022

Geplaatst op 11-04-2022  -  Categorie: Instructie info  -  Auteur: Chantal

Ervan uitgaande dat we gewoon met de cursisten het water op kunnen, focussen we deze week op het volgende:

Voor de boten naar buiten gaan bespreken we kort de J-haal. De fases zijn vorige week al vrij uitgebreid behandeld op de ergometer. Laat ook de wegzetbeweging met een denkbeeldige riem goed zien. Beetje bij beetje krijgen de roeiers een theoretisch beeld van deze haal.

De boten worden samen met de roeiers buiten gelegd. Eventueel nog steeds met meer roeiers per boot dan normaal. Aan het vlot herhalen we het hoe en waarom van het afstellen van voetenborden.

Deze week roeien we op de Doevesbeemd en eventueel Donckere Nack. Doe wat noodzakelijk is om bij het vlot weg te komen.

Eerste kennismaking met balans:

  • Handen bij elkaar in haal en recovery
  • Indien je niet roeit handen met riemen tussen knieën en buik in
  • Knieën beetje gebogen

(Uitleg plus uitproberen: samen rechts naar beneden en links omhoog en omgekeerd)

Om de basis te creëren van een goede haal, starten we niet meteen met clippen. Je kunt de roeiers aanvankelijk om de beurt laten roeien, waarbij een roeier de boot in balans houdt. Focus is het uitvoeren van de J-haal in basis. Dat wil zeggen fases in recovery en haal, plus oefenen van in- en uitpik (soppen, blad laten drijven etc.)

Als het weer het niet toelaat dat er samen geroeid kan worden met vast blad, kun je ervoor kiezen uiteindelijk wel te clippen. Vooral tijdens de tweede les deze week. Het is echter fijn om eerst te kunnen focussen op fases en ‘handelen’ (hoger recht aanhalen, lager recht wegzetten).

Kijk je samen met de roeiers na afloop van de les of ze al iets af kunnen vinken op hun kaart?