logo-aeneas-banner-03

Nieuwsbrief December

Geplaatst op 10-12-2020  -  Categorie: Nieuwsberichten  -  Auteur: Arne van Hofwegen

Van onze voorzitter

We hebben erg goed nieuws te melden. Twee belangrijke functies binnen de vereniging zijn weer bezet. Paul Rutten heeft de taak op zich genomen om penningmeester te worden en Inge Louwers is onze nieuwe VAC commissaris! Welkom beiden!

Ik ben trots dat het team elkaar goed kan vinden en dat de samenwerking steeds beter wordt. 

De afgelopen tijd zijn de examens en de vaardigheidsproeven afgerond. Zoals ik heb begrepen zijn de meeste leden geslaagd. Voor hen gefeliciteerd! Voor de mensen die niet geslaagd zijn, hoop ik op een goede herkansing. Ik wil de examencommissie heel erg bedanken voor hun tijd en inspanningen om ondanks de corona crisis dit alles te organiseren. 

Ondanks deze positieve berichten werd op de ALV afgelopen maand ook duidelijk dat er onder leden soms veel vragen leven. Het is het bestuur duidelijk dat goede communicatie heel belangrijk is. We besteden daar aandacht aan. Het is bij de activiteiten binnen onze vereniging net als het roeien in de boot. We moeten individueel presteren om goed vooruit te komen, maar we moeten elkaar altijd blijven opzoeken en communiceren. Want roeien doen we vooral samen! We kunnen niets zonder al die leden die hun schouders eronder zetten!

Bedankt voor jullie inzet en blijf gezond!

Arie Jan (uw voorzitter)

Paul Rutten stelt zich voor!

Mijn naam is Paul Rutten en vanaf 20 november 2020 mag ik de functie van penningmeester van Roeivereniging Aeneas bekleden. Enkele weken daarvoor kwam Wim Demarteau tijdens de vrijdagochtendroei vragen of er vrijwilligers waren om een opfrisbeurt te geven aan de riemen in de loods. Daarvoor gaf ik me op, omdat ik vind dat ik iets mag bijdragen aan het onderhoud van de club als ik er ook met zoveel plezier mag roeien.

paul-rutten

Dat roeien doe ik pas sinds begin 2019. Mijn roeivaardigheid werd snel goed bevonden, maar helaas zakte ik eind 2019 voor sturen A. Momenteel ben ik zeer stuurwaardig, nadat ik een tijd intensief les heb gehad van Marjan Straver. Er moet nog een moment komen om dat te toetsen maar ik ervaar de nadelen van de corona-invloeden. Ik heb al voorgesteld om tegelijkertijd examen voor sturen B te doen, want dat lijkt me een makkie in vergelijking met A.

Ik ben 60 jaar geleden geboren in Geleen-Lindenheuvel; een prachtbuurt onder de letterlijke rook van DSM. Omdat ik in 1984 trouwde met mijn lieve vrouw, die niet weg wilde uit haar geboortedorp, verhuisde ik naar het pittoreske Thorn, alwaar ik na 36 jaren nog steeds met veel plezier woon. Onze prachtige dochters van 33 en 30 jaar zijn al geruime tijd geleden uitgevlogen. Mijn jongste dochter Yvonne is overigens ook lid van onze vereniging. Ik ben opa van twee uitzonderlijke mooie kleindochters. Een kleinzoon wordt komende maart verwacht.

In mijn werkzame leven ben ik groepsleider (in Horn), jeugdhulpverlener (in Venlo en Weert), leraar (in Heythuysen) en schooldirecteur speciaal- en voortgezet speciaal onderwijs (in Roermond en Deurne) geweest. Doordat ik kon stoppen met werken heb ik tijd om me mede in te zetten voor vrijwilligerswerk als dijkwacht bij het Waterschap. Omdat dat niet veel om de kous heeft, had ik ruimte om er nog iets bij te doen.

Dus toen Wim Demarteau op die vrijdagochtend ‘by the way’ zei dat er nog geen penningmeester zich gemeld had, heb ik mijn interesse daarvoor getoond. Ik heb wel wat met cijfers en misschien ben ik wel goed genoeg om dat onder de knie te krijgen. Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan (Pippi), is daarbij mijn motto. Ontluikende clubliefde en het belang van clubonderhoud inspireren me daarbij. Onderdeel zijn van zo’n mooie vereniging en dit mede mogen sturen is het summum van vrijetijdsbeleving voor mij. Naast het roeigenot natuurlijk.

Sponsor Aeneas!

Bestel vanaf nu je online aankopen bij de bekende webwinkels  via Sponsorkliks en sponsor daarmee Aeneas!

Met Sponsorkliks kun je een financiële bijdrage leveren aan Aeneas, zonder dat het je een cent extra kost!
Webwinkels betalen een commissie voor elke bestelling die via SponsorKliks.com wordt gedaan en 75% van deze commissie wordt op onze bankrekening gestort! Of je nu rechtstreeks naar bijvoorbeeld Bol.com gaat of je gaat via SponsorKliks.com naar de site van Bol.com, je betaalt hetzelfde. Alleen in het laatste geval keert Bol.com ons een commissie uit en profiteert onze vereniging hier direct van!

Hoe doe je dat? Of je bestelt  via onze website, klik dan op het logo van SponsorKliks en ga daarna naar de bewuste winkel om je bestelling te doen. Of download de SponsorKliks  APP en selecteer onze vereniging.

Dit kan ook voor pizzabestellingen!

Om te zien wat het oplevert kunt u bij SponsorKliks.com uw e-mailadres opgeven en dan krijg je toegang tot het transactieoverzicht van onze vereniging. Je ontvangt dan ook maandelijks een update van onze inkomsten.

Een selectie van winkels in het SponsorKliks winkelcentrum:  Winkels
Coolblue, Thuisbezorgd, Bol, Booking, About You, KLM, Expedia, HEMA en Mediamarkt

Update Zwerfafval

door Janne Opmeer

In september 2020 is in deze nieuwsbrief aandacht besteed aan het onderzoek naar een gerichte aanpak voor het terugdringen van zwerfafval langs de Maas. Doncker Nack was een van de onderzoek locaties. Het onderzoek bestond uit een voormeting, vervolgens een interventie om de vissers te motiveren tot ander gedrag en een nameting om te bekijken of de interventie zin heeft gehad. Tot slot volgde er nog een lange-termijn nameting. Bij de voor- en de 2 nametingen, die ieder 10 dagen duurde, is het afval geteld en opgeruimd. De laatste nameting is half oktober afgerond en daarmee was de onderzoeksperiode ten einde. De uitvoering van de voor- en nametingen is gecoördineerd door Janne Opmeer. Een aantal leden, van met name de vrijdag-roeigroep, heeft geholpen met het inzamelen en tellen van het afval.

De interventie om de vissers te motiveren tot ander gedrag bestond uit het aanbrengen van een aantal informatieborden met pictogrammen, die een duidelijke boodschap uitdragen: neem uw eigen afval mee en gooi dit in de speciaal daarvoor geplaatste containers. Bij het tellen en opruimen bij de nametingen leken de geplaatste voorzieningen effect te hebben.

Alleen het aantal gedumpte sigarettenpeuken bleef even hoog als voor de interventie. Nu is het wachten op het onderzoeksrapport met conclusies en aanbevelingen, waarin hopelijk ook het hardnekkige peukprobleem wordt belicht. Als de resultaten van het onderzoek bekend zijn, zal hierover nog melding worden gedaan in een nieuwsbrief. Tenslotte heeft het meehelpen met het onderzoek voor de vereniging nog wat geld in het laatje gebracht. Het onderzoeksbureau had voor de vrijwilligers als dank voor hun inzet een aantal VVV-bonnen beschikbaar gesteld. Een deel van deze bonnen (€200) is geschonken aan de vereniging. Aan het bestuur de schone taak om daar een goede bestemming voor te vinden

Tijdens de onderzoeksperiode waren 5 sets zwerfafval-inzamelmaterialen (grijper, handschoenen, afvalzakken en ring om die in te klemmen) in bruikleen van de gemeente Roermond. In overleg met de gemeente is 1 set zwerfafval-inzamelmaterialen achtergebleven op de roei. De spullen zijn na overleg met de materiaal commissaris opgehangen in het materiaalhok in loods 3. Ze zijn beschikbaar voor iedereen die in de buurt van de roei zijn of haar handjes wil laten wapperen. Nu er minder geroeid kan worden, vanwege de COVID-perikelen en het komende winterseizoen, is zwerfafval verzamelen in de Weerd misschien een bezigheid om het nuttige en het aangename (een lekkere wandeling) te combineren.

Mededelingen Bestuur

Boten meenemen

Omdat te veel leden vergeten hun boot op ‘meenemen’ te zetten is besloten dat de reserveringen niet meer automatisch vervallen. Je zult evengoed je boot moeten meenemen. Het is wel belangrijk om je boot dan te annuleren als je niet gaat roeien.

Vul je profiel volledig in


Log thuis nog eens in op je profiel en vul het zo compleet mogelijk in! Vergeet niet de vraag over vrijwilligerswerk in te vullen.
ga naar: https://www.rvaeneas.nl/mijn-captain/mijn-gegevens

Nieuwe junior skiff


Sinds 20 november beschikken we over een nieuwe skiff, met de voorlopige naam Junior Racer.