logo-aeneas-banner-03

Niveau D

Geplaatst op 25-02-2022  -  Categorie: Nieuwsberichten  -  Auteur: Bestuur

Niveau D

In het verleden hadden we bij Aeneas boten in de categorie “toestemming bestuur”. Dit waren boten die beschikbaar werden gesteld voor wedstrijden. Toen het animo voor wedstrijden wat afnam is besloten hier wat soepeler mee om te gaan en kon er ook als er niet direct wedstrijdaspiraties waren toestemming worden gevraagd voor deze boten. Deze toestemming werd dan gegeven voor de wedstrijdcommissaris en de materiaalcommissaris gezamenlijk. Omdat dit toch als te arbitrair werd ervaren zijn we recentelijk op zoek gegaan naar een andere norm om deze toestemming te geven. 

We zijn toen gaan rondkijken bij andere verenigingen en uitgekomen bij de huidige roeiproef D. Tijdens deze proef dient 16 kilometer te worden geroeid binnen een tijd die afhankelijk is van leeftijd,  geslacht en boottype (1x,2- of 2x). Voordat Corona toesloeg hebben we de proef 4 keer afgenomen en hebben een tiental roeiers deze gehaald (1 skiffeur en een dubbel 2 niet gehaald). De meeste roei(st)ers haalden de proef ruim binnen de tijd. Met een goede techniek en  conditie is de proef goed af te leggen. Een voorbeeld: Op de dag van de tweede proef stond er windkracht 4. Een ervaren skiffeur die al een paar maanden niet meer had geroeid heeft de roeiproef D toen geroeid en gehaald.

Niettemin zijn er een aantal opmerkingen gekomen tegen deze wijze roeiproef afnemen. We hebben samengezeten met iedereen die daar behoefte aan had om de opmerkingen te inventariseren. We hebben gepraat over de invloed van omstandigheden (afstand, wind, stroming en golven van boten), andere manieren van de roeiproef D afnemen, de beleving van het roeien en de vraag waarom we roeiniveau D hebben.

Vervolgens hebben we alternatieven besproken:

  • Terug naar toestemming ipv examen
  • Een minder lange afstand roeien
  • Een externe coach inhuren, die tegen betaling door de deelnemers een trainingen verzorgt (dag of weekend)  en uiteindelijk beoordeeld of iemand in aanmerking komt voor niveau 4.

We hebben de opmerkingen  en alternatieven bekeken en komen tot het volgende:

Waarom een niveau D.

Onze vloot is ingedeeld in roei- en stuurniveau A t/m D. In niveau D zitten onze beste en meest kwetsbare boten. Daarom willen we hier alleen onze meest ervaren roei(st)ers in hebben. 

Hoe nu verder met roeiproef D

Omstandigheden zoals wind en stroming verschillen bij elke roeiwedstrijd of roeiproef, zelfs bij de Olympische Spelen.. Dit is een van de redenen geweest waarom wij de tijd hebben genomen om onze roeiproef een aantal keren te organiseren en te evalueren. 

De lengte van roeiproef D ( 16 km) blijft  bepalend. Als in de laatste kilometers de vermoeidheid een rol begint te spelen, komt het aan op techniek. Kun je de boot blijven laten lopen? Conditie en techniek spelen dus een belangrijke rol.

Alternatieven

Het inkorten van de afstand zal de proef moeilijker maken omdat dan behalve conditie en techniek ook kracht een belangrijke rol gaat spelen. Het inhuren van een externe coach heeft ook nadelen. We gaan dan  terug naar een betaald arbitraire systeem waar nu juist bezwaar tegen was. We hebben met de examencommissie jammer genoeg al ervaring hoe het kan escaleren als iemand er niet mee eens is als hij of zij niet is geslaagd, laat staan als iemand eerst moet betalen en dan te horen krijgt het niet te hebben gehaald.

Conclusie

Onze conclusie is dat we ten eerste niveau D willen handhaven alsmede de wijze waarop wij dit afnemen. De alternatieven zien wij niet als een verbetering. 

De enige aanpassing die we zullen maken is dat de roeiproef niet zal worden afgenomen indien er meer wind staat dan 3 Bft of als er meer dan 300 kuub per seconde afvoer van de Maas is. Er zal dan een nieuwe datum voor de betreffende proef worden gepland.