logo-aeneas-banner-03

Roeien in de winter

Geplaatst op 02-01-2021  -  Categorie: Nieuwsberichten  -  Auteur: Veiligheidscommissie

Speciale vaarregels voor roeien tijdens de winterperiode

De winterperiode start met ingang van de Nederlandse wintertijd en eindigt met ingang van de zomertijd, mits de watertemperatuur  dan boven de 10° C ligt. Roeien in de winter kent meer risico’s dus het is goed als onze leden op de hoogte zijn van de extra regels die er gelden.

De toegevoegde vaarregels tijdens de winterperiode zijn als volgt:

  • Er mag niet op de grote plassen worden geroeid vanwege golven, de onberekenbare stroming en de afstand tot de kant. Met grote plassen wordt bedoeld de Noord-, Zuid- en Oolderplas. Dus in de winterperiode wordt alleen geroeid op de Maas, de Doevesbeemd, de Donkernack, Isabellagriend en in de Willem Alexanderhaven.
  • Roeiers die alléén op het water zijn, mogen niet voorbij het restaurant van Oolderhuuske. ('alleen' betekent dat je buiten zicht – en gehoorsafstand met een andere roeier bent, dat wil zeggen meer dan 100 m uit elkaar).
    Dat betekent dus dat twee ploegen die binnen 100 meter van elkaar blijven wel verder mogen roeien dan Oolderhuuske.
  • Om met een skif de Maas op te gaan is niveau C (gevorderd) vereist.
  • Stuurlieden dragen verplicht een reddingsvest en warme kleding. Het is beter een paar lagen dunne kleding te dragen, bijvoorbeeld een T-shirt en een trui, dan één dik kledingstuk. Roeiers wordt aangeraden thermokleding met een dun waterproof jack te dragen. Geen wol of katoen daar dit erg zwaar wordt in het water na omslaan. Roeiers mogen een reddingsvest dragen, dit is niet verplicht.
  • De Stuur neemt een veiligheidspakket
    Het veiligheidspakket bestaat uit: reddingsvest, werptouw en een géél hesje.

De safety-app

Gedurende de wintermaanden zal de safetyapp weer veelvuldig geraadpleegd worden. De safetyapp staat rechtsboven op de site en hierop kun je onder andere zien hoe hard het waait, hoe hard de Maas stroomt of hoe koud het water is. Die gegevens zijn van belang om te kunnen bepalen of er geroeid mag worden.

Het resultaat van die gegevens wordt weergegeven in het stoplicht dat erbij staat. Staat het stoplicht op rood dan mag je niet roeien. Uitzondering hierop is als het stoplicht op rood staat vanwege sterke stroming (>700m3/sec), dan mag je wel nog roeien op de Douvesbeemd en het Donkernack.

Staat het stoplicht op groen dan gelden nog altijd de veiligheidsregels.

Een geel stoplicht betekent dat er een waarschuwing actief is:  Zoals meetwaarden van RWS of het weer niet actueel of grote water afvoer >500m3/sec, water koud, mist gesignaleerd.

Naleving van de regels is belangrijk, maar als het stoplicht groen is blijft het heel belangrijk je gezond verstand te gebruiken om te bepalen of en waar je mag roeien.

Er mag nooit geroeid worden bij de volgende omstandigheden

  • Als de Aeneas-Safety-App[1] op rood staat!
  • Bij mist, indien Hoeve de Donck, de boerderij die aan de overkant van het Doevesbeemd ligt niet zichtbaar is.
  • Bij een temperatuur onder NUL graden Celcius op de thermometer buiten bij de loods én/of bij ijsvorming (materiaalveiligheid).
  • harde wind[2] (windkracht 5 of meer).
  • hoog water, een waterhoogte[3] van de Maas > 1750 centimeter, of als het vlot niet meer op een normale manier bereikbaar is.
  • zeer sterke stroming op de Maas, zijnde een waterafvoer van 700 m3/s of meer bij Venlo. Er mag dan wel nog geroeid worden op de Doevesbeemd en het Donkernack.
  • Minder ervaren roeiers en stuurlieden, of roeiers in kleine nummers, dienen al bij een geringere stroming niet meer op de Maas te roeien (500 m3/s of meer).

Bij onweer[4] of de dreiging van onweer.