logo-aeneas-banner-03

Roeien met spiegeltjes --------- BESTEL ZE NU €5,-

Geplaatst op 09-03-2021  -  Categorie: Nieuwsberichten  -  Auteur: Albert Knop

spiegeltje-01

Het bestuur heeft besloten een 20-tal  spiegeltjes voor op bril of pet voor skiffeurs en C1'ers te bestellen. Gebruik zal niet verplicht worden, maar is misschien wel slim want zo nu en dan zijn er bij Aeneas aanvaringen en soms gaat het maar net goed. In het algemeen kunnen aanvaringen voorkomen worden als je weet wat er om je heen gebeurd. Bij gestuurde boten is dat een belangrijke taak van de stuurman of vrouw. Deze heeft als voordeel dat hij of zij kan zien waar de boot heen gaat. Bij ongestuurde boten moet de roeier of één van de roeiers die taak op zich nemen met als belangrijke handicap dat men niet kan zien waar de boot heen gaat. Waar je heen gaat kun je zien als je je omdraait, maar dat verstoord het roeien zeker als je op gevorderde leeftijd niet alleen je hoofd maar ook je bovenlichaam moet draaien. Omdat omkijken lastig is, wordt het soms te weinig gedaan. Men moet echter beseffen dat je elke haal zo'n 10 meter vooruit gaat en dat je dus als je elke 5-10 halen omkijkt, steeds 50-100 meter verder bent. Een oplossing is om met een spiegeltje te gaan roeien. Dat heeft in mijn ogen een heleboel voordelen, maar ook enkele nadelen.

Nadelen

 • Het kost even tijd voordat je geleerd heb hoe je het beeld in je spiegel moet vertalen in wat er werkelijk aan de hand is. Voor de één gaat dat snel en voor de andere duurt dat wat langer, maar ik vermoed dat er maar heel weinig mensen zijn die het niet onder controle krijgen
 • Sommige mensen worden misselijk als ze in het spiegeltje kijken. Je moet er natuurlijk ook niet konstant in zitten loeren en ik vermoed dat je het kunt vergelijken met zeeziekte (je voelt wat anders dan je ogen waarnemen). De ervaring daarbij is dat de meeste mensen er überhaupt geen last van hebben of er na enige tijd aan wennen. Een hele kleine groep komt er niet overheen.
 • Sommige mensen vinden het er niet heel "cool" uitzien.

Voordelen

 • Je kunt zonder verstoring van het evenwicht of de roeibeweging zien wat er voor je boot gebeurd.
 • Je kunt in wat lastiger situaties zonder problemen elke haal en soms continue achter je (lichaam) kijken.
 • Om de verstoring bij het omkijken te verminderen, kijken veel roeiers maar heel kort achterom. Mijn ervaring is dat je dan niet alles ziet en vaak ook niet goed ziet hoe een object voor je beweegt. Met een spiegel kun je dus niet alleen wat vaker kijken, maar je kijkt ook makkelijk wat langer zodat je kunt zien of een visser beweegt en zo ja in welke richting.
 • Door met je hoofd te draaien kun je haast het hele veld van dwars aan de ene kant via recht vooruit naar dwars aan de andere kant bekijken (om dat zonder spiegel te doen moet je eerst naar de ene kant en dan naar de andere kant omdraaien.
 • Omdat je veel beter weet wat er zich achter jou en voor de boot afspeelt, zit je veel rustiger in de boot. Als je rustiger in de boot zit, ben je meer ontspannen en roei je beter.
 • De kans op aanvaringen wordt kleiner.
 • Omdat je in je spiegel, als je hem goed instelt, zowel je puntje als het gebied voor de boot ziet, kun je behoorlijk precies zien waar je heen vaart en goed beoordelen of je een obstakel wel of niet gaan raken. Denk daarbij niet alleen aan andere boten, maar ook aan paaltjes en raaien die in het water staan of stukken hout die in de Maas drijven. Ook de soms nogal kris-kras rondvarende vissers kun je met een spiegel veel makkelijker volgen.

Zoals ik bij de nadelen aangegeven heb, duurt het even om onder de knie te krijgen om wat je in de spiegel ziet te vertalen naar wat er in werkelijkheid voor je boot aan de hand is en wat je er aan kunt doen, maar ik denk dat het bij nagenoeg iedereen gaat lukken om dit aan te leren en zoals gezegd, je roeit een stuk rustiger en meer ontspannen en wellicht kunnen we wat schades en ook lichamelijk letsel voorkomen.

Het spiegeltje kan je via de website bestellen
Je moet je hiervoor inschrijven in de webwinkel

 1. Login via het ledenportaal
 2. Klik op home
 3. scroll naar beneden naar Webwinkel
 4. Klik op Aanschaf Roeispiegeltje
 5. Volg de stappen Klik op inschrijven
 6. Klik op verder klik op afronden (de kosten worden via incasso verrekend)
 7. Je krijg een factuur via de mail
 8. Wij zullen zorgen dat je het roeispiegeltje ontvangt via de roeicommissaris of de webcie voorzitter.