logo-aeneas-banner-03

Speciale vaarregels voor roeien tijdens de winterperiode

Geplaatst op 18-10-2021  -  Categorie: Safety  -  Auteur: Peter de Boer / Patrick Raemaekers

Speciale vaarregels voor roeien tijdens de winterperiode

De winterperiode start met ingang van de Nederlandse wintertijd en eindigt met ingang van de zomertijd, mits de watertemperatuur[1] dan boven de 10° C ligt.

De toegevoegde vaarregels tijdens de winterperiode zijn als volgt:

  • Er mag niet op de grote plassen worden geroeid vanwege golven, de onberekenbare stroming en de afstand tot de kant. Met grote plassen wordt bedoeld de Noord-, Zuid- en Oolderplas. Dus in de winterperiode wordt alleen geroeid op de Maas, de Doevesbeemd, de Donkernack, Isabellagriend en in de Willem Alexanderhaven.
  • Roeiers die alléén op het water zijn, mogen niet voorbij het restaurant van Oolderhuuske. ('alleen' betekent dat je buiten zicht – en gehoorsafstand met een andere roeier bent, dat wil zeggen meer dan 100 m uit elkaar).
    Dat betekent dus dat twee ploegen die binnen 100 meter van elkaar blijven wel verder mogen roeien dan Oolderhuuske.
  • Om met een skiff de Maas op te gaan is niveau C (gevorderd) vereist.
  • Stuurlieden dragen verplicht een reddingsvest en warme kleding. Het is beter een paar lagen dunne kleding te dragen, bijvoorbeeld een T-shirt en een trui, dan één dik kledingstuk. Roeiers wordt aangeraden thermokleding met een dun waterproof jack te dragen. Geen wol of katoen daar dit erg zwaar wordt in het water na omslaan. Roeiers mogen een reddingsvest dragen, dit is niet verplicht.
  • De Stuur neemt een veiligheidspakket mee.
    Het veiligheidspakket bestaat uit: reddingsvest, werptouw en een géél hesje.