logo-aeneas-banner-03

Vol energie het nieuwe jaar in

Geplaatst op 04-01-2022  -  Categorie: Nieuwsberichten  -  Auteur: Martin Dijk

Beste clubgenoten,

Allereerst de  beste wensen voor 2022 namens het bestuur en dat het een jaar met veel roeiplezier mag worden.

In normale jaren hebben we aan het begin van het jaar onze traditionele nieuwjaar brunch waar de voorzitter terugblikt op het jaar dat achter ons ligt en vooruitkijkt naar het nieuwe jaar. Nu was 2021 weer geen normaal jaar en begint 2022 zoals we 2021 zijn geëindigd. We hebben door de Corona maatregelen daarom dit jaar wederom geen traditionele Nieuwjaars brunch vandaar dat ik me op deze manier tot jullie richt.

Net als 2020 was 2021 een uitzonderlijk jaar door Corona. We hebben gelukkig, niet zoals in 2020, een periode gehad dat er überhaupt niet mocht worden geroeid; skiffen en roeien in een C1 is altijd mogelijk geweest maar omdat veel leden zich niet vertrouwt voelen in een eenmansboot, heeft dit toch betekend dat veel leden weer een periode niet hebben kunnen roeien. Gedurende het jaar kwamen er gelukkig steeds meer mogelijkheden en konden we zelfs op een geven moment wat betreft het roeien alle beperkingen opheffen. Er kwamen echter wel weer beperkingen in de vorm van het Corona toegangsbewijs bij; op een heel vervelend voorval na zijn we hier als vereniging denk ik goed mee omgegaan en heeft een ieder zijn verantwoording genomen.

2021 was ook het jaar met ongekend veel Olympische medailles voor de Nederlandse roeiers en roeisters. Drie keer goud had zo maar vijf keer goud kunnen zijn bij wat meer geluk voor de heren dubbel 2 en wat minder pech voor de lichte dames dubbel 2.  Verder was het met betrekking tot wedstrijden en toertochten een vreemd jaar; ze werden afgelast of verplaatst waardoor we als Aeneas niet aan deze evenementen hebben deelgenomen.

Verder is er in 2021 veel werk verzet door onze leden. Zo heeft het Driementeam een hele klus gehad aan het schilderen van onze nieuwe bladen. We hebben eindelijk ons nieuwe asbestvrije dak maar hiervoor hebben we wel, met vereende krachten, veel met boten moeten slepen. En Vlot 3 is ook bijna klaar. Tussen alle Corona beperkingen door is het nog gelukt om beginners instructie te geven.  En om alles nog even wat gecompliceerder te maken, kwam er deze zomer ook nog even extreem hoog water voorbij; het is hartverwarmend om te zien hoeveel leden er dan op korte termijn klaar staan om te ontruimen.  Het is altijd gevaarlijk om zoals hierboven bepaalde activiteiten aan te halen want er wordt veel meer gedaan dan dat en je vergeet altijd wel wat. Mijn dank gaat dan ook uit aan alle leden die zich het afgelopen jaar hebben ingezet voor onze club; dus ook als je activiteit hiervoor niet is genoemd.

Ofschoon we momenteel weer met beperkingen te maken hebben voor onze roeisport hopen we natuurlijk allemaal dat we in 2022 snel weer normaal kunnen gaan leven en roeien.  Dit wordt hoog tijd want we hebben als Aeneas een paar grote uitdagingen voor de boeg.

Mede door Corona loopt het leden aantal terug. We hebben wat meer opzeggingen doordat leden voor een andere tijdsinvulling hebben gekozen tijdens de periodes dat men niet kon roeien. En door Corona hebben we beperkingen ondervonden met betrekking tot de beginnersinstructie. Daarnaast is er nog steeds de vergrijzing van onze club waardoor de uitstroom van oudere leden, die simpelweg door fysieke beperkingen niet meer kunnen roeien, toeneemt. We zijn hierdoor financieel nog niet in “dire straits” maar de situatie begin wel steeds zorgwekkender te worden wat we nu al merken in de budgetten die beschikbaar zijn voor aanschaf van boten.

Om het tij te keren hebben we de inzet van veel leden nodig en omdat het aantal leden daalt, zal er dus meer worden gevraagd van de overgebleven leden. We hebben natuurlijk best een grote kern van leden die al jaren lid zijn en door de jaren heen al heel veel vrijwilligerswerk hebben gedaan voor onze club. Sommigen blijven hier onvermoeid mee doorgaan maar ik hoor ook geluiden als “nu is het even tijd voor iemand anders”.  Op zich heel begrijpelijk, maar door het dalende aantal leden zullen we toch ook weer op deze leden een beroep moeten doen; die “iemand anders” is er namelijk niet altijd.

We zullen vol moeten inzetten op de instructie en de bottleneck is hier al jaren de instructeurs. Ook hier hebben we gelukkig een aantal leden die hier onvermoeid mee doorgaan maar we hebben meer leden die in het verleden hebben bewezen dit goed te kunnen en ik ben ervan overtuigd dat er meer leden zijn die dit nog niet eerder hebben gedaan maar dit goed zouden kunnen. En je wordt hierin begeleid en we kunnen tevens een instructeurscursus aanbieden.  We hebben momenteel 50 mensen op een lijst staan die zich de afgelopen tijd hebben gemeld omdat ze interesse hebben in roeien; we zouden momenteel maximaal 10 beginners instructie kunnen geven; het is natuurlijk zonde om de rest te laten lopen. Daarom een oproep om je aan te melden als instructeur; ervaren of onervaren. Meld je bij de instructiecommissaris, de secretaris of bij mij.

Zoals ik ook al schreef in mijn e-mail bij het laatste Corona protocol is het sociale aspect van onze club minstens zo belangrijk als het roeien zelf. Hier moeten we ook met zijn allen aan werken.  Doe dit binnen je eigen ploeg door naar elkaar om te kijken en elkaar erbij te houden. En als bestuur zullen we  ook zo veel mogelijk faciliteren. Zo gaan we dit jaar aftrappen met een Corona-proof alternatief voor de Nieuwjaars brunch; een openlucht borrel in de boot of wandelend. Verder zullen de klussendagen terugkomen; belangrijkste van deze dagen is namelijk het sociale aspect omdat je schouder aan schouder werkt met andere leden uit de club en dus ook andere leden leert kennen. En we zijn bezig om de Kielzog weer terug te krijgen met verhalen en interviews, zodat we elkaar beter kunnen leren kennen  en inspiratie kunnen opdoen uit ervaringen van andere leden. En uiteraard als de mogelijkheden daar zijn onderlinge wedstrijden, een feest, een barbecue of misschien wel een talenten jacht “Aeneas got talent”  .

Al met al hebben we veel uitdagingen en ook veel plannen en als bestuur zitten we ook vol met energie om dit op te gaan pakken. Ik hoop dat deze energie op iedereen overslaat en dat we met elkaar de schouders er onder kunnen zetten en samen van 2022 een mooi en gedenkwaardig jaar kunnen maken.

Hartelijke groeten,
Martin Dijk, Voorzitter