logo-aeneas-banner-03

Blinkende slidings en wieltjes

Geplaatst op 13-06-2023  -  Categorie: Nieuwsberichten  -  Auteur: materiaal commissie

Ons materiaal is kostbaar en moet met zorg behandeld worden. Dit is niet alleen makkelijk voor de materiaalcommissie, het verhoogt ook ieders roeiplezier. Immers, fijn roeien valt of staat bij goed materiaal. Daar zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor. Daarom zullen we de komende tijd wat vaker stilstaan bij specifieke onderdelen van ons materiaal om zo de geheugens weer op te frissen en iedereen weer op het zelfde kennisniveau te brengen.

Vandaag staan de slidings centraal. Je moet tenslotte ergens beginnen en de slidings leiden nogal eens tot wat verwensingen en verzuchtingen. 

Om maar met de deur in huis te vallen: de slidings worden afgesteld op de juiste positie in de boot door de materiaalcommissie. Het komt nogal nauw hoe deze staan, zeker in boten waar diverse mensen in roeien, zoals in een vereniging. De juiste plek hangt onder meer samen met de positie van de dol. Dit noemen we door het werk staan. Het is daarom belangrijk dat je zelf niet aan de slidings gaat sleutelen. Bovendien zien we regelmatig dat de stelmoeren los gaan zitten doordat er teveel aan gedraaid wordt. Maar mijn mooie kuiten dan? hoor ik een aantal leden al roepen. Tja, bij sommige boten is het nu eenmaal zo dat de slidings in je kuiten kunnen prikken. De beste remedie hiertegen is het beschermen van je kuit zelf. Dus trek een lange broek, een lange sok of een kuitbeschermer aan. Dit kan een afgeknipt stuk sok zijn, maar er zijn ook elastische bandage te koop.

Tijdens het roeien kleuren de wieltjes (de meeste zijn normaal wit) en de slidings (horen aluminiumkleurig te zijn) zwart van het aluminiumslijpsel. De ene boot heeft hier meer last van dan de andere, maar in alle gevallen is het van belang dat iedereen na elke roeitocht deze aanslag verwijdert. De aanslag kan de wieltjes en de slidings aantasten.

Tot slot: neerploffen op de rolbankjes kan de wieltjes en de slidings beschadigen. Je krijgt al snel een deukje in de sliding waardoor deze niet meer superglad is. Dan is het net of je over een zandpad vol kuilen rijdt, dit herken je vast wel. Dit komt het roeiplezier niet ten goede.
Een klein deukje zorgt er al voor dat er niet meer gelijkmatig gereden kan worden. Ga dus zachtjes zitten en til je billen op tijdens het verzitten.

En als je bankje piept tijdens het roeien doet een beetje water in de slidings wonderen (dit geldt overigens ook voor piepende dollen).

Laten we komende week allemaal eens extra letten op blinkende slidings, veel roeiplezier!