logo-aeneas-banner-03

Hoe de vrijdaggroep de Coronatijd doorkomt!

Geplaatst op 18-02-2021  -  Categorie: Nieuwsberichten  -  Auteur: Piet Hein

Op het lijstje van de vrijdagroeiers van Aeneas staan 37 namen. Die komen niet elke vrijdagmorgen roeien, maar op een mooie zomerdag en tijdens de eindejaarsbrunch zijn het er soms wel dertig. Dan is het wel eens file op het vlot. Maar vanaf de lente van 2020 was het gedaan. Een tiental ging nog weg met de skiff of C3. En de rest?

afbeelding2In het begin ging een flinke groep wandelen. Koffie meenemen. Er was altijd wel een gids als Rudolf die de mooie plekjes wist in de prachtige natuur rond Roermond. En dan was er vlaai in de tuin van Theo v.d. Peijl of Paul Rutten. Of smullen van lekkernijen en genieten van beeldhouwkunst in de tuin van Coby Berghuis. Er ging een clubje ook sportief bewegen met Laurens in het Stadspark Hattem.Een beetje hardlopen, oefeningen doen, touwtje springen. Onder leiding van Janne verzamelden we afval bij het Donkere Nack. En toen dat allemaal niet meer mocht was er nog de wekelijkse mail / blog. Elleke stuurde een roeigedicht,  Coby een feuilleton in diverse afleveringen, Taranaki, over een ruige zeevaarder uit vroeger tijden. Gerda stuurde een recept. Peter de Boer vertelde over zijn verleden op zee.  Koos stuurde foto’s van de ontluikende lente in de natuur. Toos gaf  een kijkje in haar (steno) verleden.

afbeelding4Annelies pelde walnoten in de tuin, Saskia Schipperheijn wandelde met een kleinkind “op afstand”. We stuurden kaartjes naar Saskia Streppel, die erg ziek werd, maar gelukkig weer herstelde. Er werden boektitels uitgewisseld, want er werd meer gelezen dan anders. En Marjan Straver, die fietste langs vrijdagroeiers om te zwaaien. Met een babbel en koffie op afstand. Toen er weer wat meer mocht, was er een vergadering op het gras op de Roei. Gelukkig kon er in de zomer weer geroeid worden. Maar geen leuke toertochten. Geen uitgebreid koffiedrinken na het roeien. En tegen de winter viel alles weer stil. Geen feestelijke eindejaarsbrunch, een jaarlijks hoogtepunt. Momenteel (februari 2021) wandelen we elke vrijdagmorgen met zijn vieren, d.w.z  twee duo’s op enige afstand. Marjan deelt de groepjes in, net als normaal met de boten. In totaal wandelen zo’n 15 tot 20 man/vrouw. Zo zien we steeds weer andere vrijdagroeiers. En een zevental vrijdagroeiers skifft gewoon door, als de Maas en het weer het toelaat. Elke donderdag stuur ik een fotoverzameling uit een van de roei-jaren 2006 t/m 2020. Els Jans maakte onlangs een prachtige fotoreportage van het jaar 2020. Er is momenteel nog steeds geen zekerheid of we dit voorjaar weer gewoon onbezorgd kunnen roeien. Er is wel een groeiend heimwee en verlangen naar datgene waar we voor bij Aeneas terecht zijn gekomen: ROEIEN! Maar, de groep heeft het overleefd. We hebben elkaar toch een beetje vast kunnen blijven houden. Ik hoop dat het bij andere groepen ook gelukt is.

Piet Hein.